V severovzhodnem delu Slovenije se je ohranil eden izmed skrivnostnih in najlepših običajev imenovan Kurentovanje. Etnografski del pustnih dogajanj, ki ga zaznamuje osrednji pustni lik kurent oziroma korant (kot ga imenujejo v vaseh okrog Ptuja), je omejen na regijo Spodnje Podravje, ki zajema devetnajst občin. Mikro območje obhodov pa je omejeno na Mestno občino Ptuj, Občino Ormož in manjše občine Ptujskega in Dravskega polja (Videm, Markovci, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Kidričevo), Haloz (Podlehnik, Žetale, Majšperk) ter Slovenskih goric (Juršinci, Destrnik, Sveti Andraž). Po številu nosilcev (družine, sekcije, društva) izstopajo kraji: Lancova vas, Markovci, Zabovci, Spuhlja, Bukovci, Borovci, Stojnci, Pobrežje, Draženci, Janežovci, Vareja, Prvenci, Grajena, Mestni Vrh.
(Iz brošure Zveze društev kurentov)

Lancovski korant

MOGOČNA POJAVA DRAVSKEGA POLJA

Kot vsi drugi koranti nosimo ovčji kožuh, ki je je opasan z verigo, na kateri visi pet »kravjih« zvoncev. Obuti smo v visoke in močne črne čevlje iz govejega usnja in v bogato spletene zelene volnene nogavice. V roki vihtimo “ježevko” – leseno gorjačo, okrog katere je ovita ježeva koža. Ta nam služi za obrambo in draženje mladih deklet. Bistvena razlika od drugih pa je v naši maski – kapi.

Kapa je iz govejega usnja in je prešita z dolgodlako ovčjo kožo. Na naličje maske je prišit gobčast nos, vrezane so odprtine za oči, nos in usta. Iz ust visi rdeč jezik iz telečjega usnja. Pod nosom so prišiti zobje iz fižola ter brke iz sirke. Ob strani so ušesa, na vrhu pa kravji rogovi upognjeni rahlo navzdol.

Pred ostro zimo se “korant” zavaruje z ovčjim kožuhom. Kožuh je opasan z verigo,in zvonci. Ti so razporejeni po velikosti in zvoku. Na verigo (ali ježevko) si korant priveže pisane žepne robčke, ki mu jih poklanjajo vaška dekleta.
“Korant” je obut v visoke in močne črne čevlje iz govejega usnja in v bogato spletene zelene volnene nogavice. V roki pa vihti “ježevko”.
“Lancovski koranti” nastopajo tudi pri “oračih” kot “plužarji”, na svojih obhodih po vasi pa se pogosteje družijo v večje skupine.

Korant ali kurent?

Mnogokrat nepoznavalce begata dva izraza, ki se pojavljata za ta pustni lik. V bistvu je razlika le v tem, da je beseda korant primarna, tista, ki je nastala oziroma so jo uporabljali v okoliških vaseh Ptuja. S pojavom karnevala v Ptuju, kjer je korant tudi osrednji in zdaj že svetovno znani lik, pa se začenja pojavljati tudi izraz kurent.